Czyszczenie suchym lodem w przemyśle spożywczym

W procesie przetwórstwa spożywczego i pakowania, maszyny i urządzenia zostają zabrudzone różnymi substancjami tj:smary, wosk, białka, przyprawy, okruchy, kleje i wiele innych. Szybsze usuwanie tych nagromadzonych substancji pozwala na przeprowadzenie efektywniejszego i bardziej wydajnego procesu. Niestety, tradycyjne metody czyszczenia są czasochłonne, nieefektywne, zużywają znaczne ilości wody i generują dodatkowe odpady. Czyszczenie suchym lodem oferuje Państwu proces, w którym czas czyszczenia może zostać zredukowany nawet o 80%, nie pozostawiając przy tym żadnych odpadów wtórnych. Efektem tego jest znaczne obniżenie całkowitych kosztów procesu czyszczenia.

Zastosowanie:

  • Krajalnice i szatkownice,
  • Elementy elektryczne i silniki.
  • Wentylatory,
  • Stoły pakujące,
  • Metkownice,
  • Piece,
  • Mieszalniki i miksery,
  • Pakownice,
  • Granulatory,
  • Ruszta,
  • Formy spożywcze.

Korzyści:

  • Skrócenie czasu czyszczenia,
  • Brak odpadów wtórnych,
  • Obniżenie kosztów zużycia wody,
  • Czyszczenie gorących elementów na miejscu,
  • Suchy lód jest nie abrazyjny, nie powoduje zniszczenia powierzchni,
  • Skrócenie czasu przestoju maszyn i urządzeń,
  • Czyszczenie suchym lodem jest dopuszczone w branży spożywczej,
  • Metoda przyjazna środowisku.